Roger Lundin har installerat en luftvärmepump.
Sörmland

Trendbrott på elmarknaden

Elpriset har stigit kraftigt och de som har rörliga elavtal får nu betala mer för elen än de som har fast avtal. För första gången på nio månader har de rörliga elpriserna blivit högre än de fasta.

Orsaken till att priserna skjutit i höjden är dels det kalla vädret, dels att kärnkraftsverken inte gått för full maskin i december. Men på längre sikt kan det löna sig att ha rörliga avtal, enligt Energimarknadsinspektionen.

Inspektionen har gjort en genomgång av elpriserna för 2009 som visar att kunder med rörligt avtal har kommit billigare undan än kunder med fast avtal.

Villaägare med rörligt elavtal betalade i snitt 19 400 kronor för sin el under förra året. Villaägare med fast avtal betalade 1500 kronor mer.

Roger Lundin som bor i ett radhus i Eskilstuna har fast avtal, men han tycker ändå att elen är för dyr och han vill se sig om efter en annan el-leverantör. Husen på Trumpetvägen är byggda med direktverkande el. Det betyder att de värms upp med el-element istället för med oljepannor eller flis, värmen kommer alltså från el, vilket ger högre elräkningar.

– Jag är orolig för vad som kommer att hända med priserna, säger Roger Lundin. Man kanske måste ringa två-tre månader emellan och jämföra hela tiden.

När Roger Lundin flyttade in här började han ringa runt till olika elbolag för att se vilka som var billigast. Men det var svårt att hitta något som var billigt nog, så nu har han installerat en luftvärmepump, som gör uppvärmningen billigare. Luftvärmepumparna sitter utanför var och varannan dörr i radhusområdet. Men elen går ju inte att stänga av helt och dyrare el blir det ändå för dem som har rörliga elavtal.

Vid rörliga elavtal bestäms priset på elen av det rådande marknadspriset. marknadspriserna stiger när temperaturen sjunker. Det rörliga priset är nu högre än det fasta priset, men tidigare har det varit tvärtom.

Har du ett rörligt avtal kan du vänta dig högre elräkningar inom den närmsta framtiden. Bor du i lägenhet kan du få en elräkning på ungefär 50 kronor mer för december månads förbrukning. Bor du i villa handlar det om 350 kronor mer för december månad om du har normal elförbrukning.

Det kan löna sig på sikt att ha ett rörligt avtal, men har man små marginaler i sin ekonomi kan det vara bäst att skriva ett fast avtal eftersom man då undviker höga elräkningar när priserna tillfälligt går upp, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen. Viktigast av allt är ändå att man skriver ett avtal när man flyttar in i en lägenhet eller ett hus och elen sätts på. Tar man bara det tillsvidareavtal som finns från början får man ofta högre räkningar än man får med både fasta och rörliga avtal.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".