Skogsbrand som naturvårdsmetod ska användas i Fjällmossens naturreservat i sommar.
SÖRMLAND

Anlagd skogsbrand naturvårdsmetod

Länsstyrelsen i bland annat Sörmland och Östergötland vill att det ska brinna mer i skogarna framöver. I sommar ska delar av Fjällmossens naturreservat i Nyköping och Norrköping sättas i brand för att gynna den ekologiska mångfalden.

Den frivilliga skogsbranden kommer att kräva rejäla säkerhetsanordningar, enligt Annika Forsslund på länsstyrelsen i Östergötland.

– Vi kommer att ha slangar runt hela området som ska brinna och vi kommer troligtvis också att ha en helikopter stand-by utifall att något ändå skulle gå överstyr, säger hon.

Förr brann det mest i sydöstra Sverige på grund av alla blixtnedslag. Idag släcks sådana bränder så snabbt som möjligt, eftersom det står stora ekonomiska värden på spel och människors hälsa kan hotas. Men ibland måste det brinna hos de skogsägare som kvalitetssäkrat sin skog genom att vara certifierade enligt ett poängsystem.

– Hittills har det varit så att de fått poäng för att bara planera så det har inte genomförts så mycket, säger Annika Forsslund.

Fjällmossens naturreservat ligger både i Östergötland och i Sörmland. Och länsstyrelserna i de båda länen är tillsammans med Kalmar, Kronobergs och Jönköpings länsstyrelser med i samarbetet Eldskäl. Samarbetet går ut på att lära sig bränna skog för att bland annat få fram mer lövträd och gynna djur- och växtarter som håller på att försvinna.

– Dels så handlar det ju om kunskap, att vi måste bygga upp en organisation som kan ordna naturvårdsbränningar och även om vi inte kommer att genomföra själva arbetet inom länsstyrelsen så måste vi också kunna göra bra beställningar från olika entreprenörer, säger Annika Forsslund.

Och eldningen i Fjällmossen i sommar ska bli ett tillfälle till praktisk övning.

Det finns också kritik mot naturvårdsbränningar, för att naturvärden kan förstöras och att djur dör och Annika Forsslund har förståelse för det, men säger att riskerna minskar med ökad kunskap. Till exempel får lågorna i Fjällmossen inte vara för höga.

– Om det är flammor på tre meter så där träden och det vill inte vi, vi vill att många träd ska överleva och just få de kvalitéer som branden har skapat genom tiderna. Det är ju lite skräckblandad förtjusning över det hela, måste man säga, avslutar Annika Fosslund på länsstyrelsen i Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".