Eskilstuna

Kalla lägenheter långdraget problem

Hyresgästföreningen i Eskilstuna vill nu ta reda på hur omfattande problemet med kalla lägenheter är. Bakom beslutet ligger ett ökat tryck från drabbade medlemmar och ett uttalande från hyresvärden om att de som fryser får köpa sig egna element.

– Vi har haft flera ärenden än normalt, vilket gör att vi ber våra medlemmar att höra av sig, säger Mia Öhrnell på Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Det var igår som föreningen skickade ut ett brev till alla medlemmar i de berörda områdena Råbergstorp och Myrtorp i Eskilstuna. Man misstänker att många fryser och lider i tysthet.

Föreningen har också anlitat ett företag för att mäta temperaturerna. Normalt skickar man mätutrustning till hyresgästerna, så att de själva kan mäta, men det var många som klagade på kalla lägenheter efter samma gata. Men den mätningen visade inte för låga temperaturer.

– Det är väldigt ovanligt att vi lägger sådana resurser, vi är rädda om våra medlemspengar, säger Mia Öhrnell.

De första klagomålen kom till Hyresgästföreningen i början av december och hyresvärden kontaktades och problemen löstes, men klagomålen har fortsatt, särskilt de senaste veckorna när det varit riktigt kallt. Hyresgästföreningen säger att de inte fått veta vad som är problemet och vad som gjorts eller ska göras för att åtgärda det.

Vad kan då en hyresgäst eller Hyresgästföreningen göra för att sätta press på en hyresvärd? En metod är att låta bli att betala hyran och deponera den hos länsstyrelsen, något som Mia Öhrnell är tveksam till.

– En lika bra eller kanske bättre metod är att gå till Hyresnämnden, tycker hon.

Hyresgästföreningen har fått påstötningar från medlemmar som undrar vad föreningen gör, när man känt till att haft det kallt "vecka efter vecka", som föreningen skriver i medlemsbrevet.

– Jag har läst lite kritik på nätet och vi har faktiskt gjort en del saker, även om det ibland innebär att de hänvisas till hyresvärden.

Inomhustemperaturen ska vara mellan 20 och 23 grader mätt mitt i rummet och inte skifta mer än 3 grader.

Vi har sökt företrädare för hyresvärden Pagoden utan att lyckats nå dem.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista