Kräksjukan drabbar snabbt men går över fort.
SÖRMLAND

Vinterkräksjukan på uppgång

Vinterkräksjukan är på tydlig uppgång i landet, enligt den senaste rapporten från Smittskyddsinstitutet. Och besöksförbudet på vissa av Mälarsjukusets avdelningar sedan utbrott av vinterkräksjuka fortsätter. Dessutom kan det bli aktuellt att isolera flera avdelningar, enligt sjukhusledningen.

Mälarsjukhuset har under veckan isolerat patienter med vinterkräksjuka och även infört besöksförbud på flera avdelningar. 

Carl-Gustaf Sundin är smittskyddsläkare och han menar att det kan bli aktuellt att isolera fler avdelningar.

– Om det går vidare kan det till slut bli så att man stänger hela avdelningar. Man skjuter upp operationer och annat, det kan påverka väldigt mycket. Men det läget uppfattade jag att man inte är i just nu, säger han.

När sjukhusledningen träffades idag för att utvärdera situationen beslöt man också att öppna upp extra vårdplatser för att klara situationen. Det är redan brist på vårdplatser eftersom många patienter ligger kvar i väntan på vårdplats i kommunen och vinterkräksjukan riskerar att förvärra läget ytterligare.

Enligt sjukhusets verksamhetschef Birgitta Kullengren är läget under kontroll men hon understryker att det är en extrem situation.

Sjukhuset vädjar till allmänheten att inte besöka sjukhuset i onödan.

– I det här läget då man då vinterkräksjukan börjar komma vill man ju undvika så mycket kontakter som det går. Det är klart att de som måste till sjukvården de ska ju inte stanna hemma, det är inte så man tänker sig, säger Carl-Gustaf Sundin.

Hittills är Mälarsjukuset det enda sjukhuset i Sörmland som drabbats av vinterkräksjukan denna sesong. Vinterkräksjukan är ett extremt smittsamt virus och är man sjuk ska man hålla sig borta från andra människor så långt det går.

-- När det gäller ens egen hälsa så får man försöka få i sig vätska i små mängder mellan kräkningarna. Man blir ju ganska snabbt sjuk men man blir också snabbt frisk igen så det går ju över relativt fort. Så mycket mer kan man kanske inte göra, säger smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".