Studsvik granskas

Statens strålskyddsinstitut, SSI, genomför idag en granskning av en enhet på kärnanläggningen Studsvik utanför Nyköping, det sedan onormalt höga halter av ett radioaktivt ämne uppmäts hos ett amerikanskt förtag som i mellandagarna fick en transport från Studsvik.
I fredags stoppade SSI med omedelbar verkan alla transporter av radioaktiva ämnen från enheten isotopservice på Studsvik utanför Nyköping. Orsaken var den förhöjda strålnivån i en transport av det radioaktiva materialet Irridium -192 som gick från Studsvik med flyg från Norrköping till New Orleans i Usa. I förmiddags inledde SSI en granskning av Studviks anläggning för isotopservice. All dokiumentation från den aktuella transporten, liksom studsviks egna mätinstrument ska kontrolleras och all personal som arbetat med transporten ska intervjuas. Redan i eftermiddag ska SSI lämna en preliminär rapport från inspektionen. Enligt Ann-Christin Hägg, verksamhetschef på SSI, så är det fortfarande oklart vad som orsakat den förhöjda strålnivån. Enligt SSI finns inga mekaniska skador på transpoprtbehållarna och plomberingen var inte bruten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".