SÖRMLAND

Kritik mot slarv med anmälningar

Vårdgivare i Sörmland, så som landstinget och kommunerna, slarvar med Lex Maria-anmälningar. Bara var fjärde Lex Maria-anmälan lämnas in i tid. Nu reagerar Socialstyrelsen på slarvet. Ewa Sunneborn är enhetschef på socialstyrelsen i Örebro och hon säger att detta sannolikt beror på att organisationen är för liten.

– De här siffrorna säger något om hur vårdgivarna ser på säkerhetsarbete. Kan man inte hålla tidsgränserna är det något fel i organisationen.

De senaste fyra åren har 109 Lex Maria-anmälningar gjorts av Sörmländska vårdgivare, landstinget eller kommunerna. Bara var fjärde anmälan är gjord i tid, det vill säga högst två månader efter det att den anmälda händelsen inträffade.

På grund av slarvet gick Socialstyrelsen förra året ut med en påminnelse till vårdgivarna om vilka regler som gäller, men trots det har trenden fortsatt under 2009 - tre av fyra anmälningar kommer in för sent. I drygt 10 procent av fallen har det tagit mer än ett år för vårdgivaren att Lex Maria anmält en händelse. Det här kan vara allvarligt och äventyra patientsäkerheten, menar Ewa Sunneborn.

– Man kan ju tänka sig att det faktiskt finns brister i systemet som kan innebära stora risker för andra patienter och då är det naturligtvis allvarligt att man inte får syn på dessa och åtgärdar dessa innan nästa patient råkar illa ut, säger Ewa Sunneborn.

Vårdgivare som fortsätter att slarva får nu räkna med att Socialstyrelsens kommer att ha ögonen på dem.

– När vi får in sena anmälningar kommer vi nu att vända oss till vårdgivarna och kräva en förklaring till detta.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".