SÖRMLAND

Landstinget tillbakavisar kritik

Landstinget slarvar inte med sina Lex Maria-anmälningar. Det hävdar landstingsledningen i en kommentar till Socialstyrelsens kritik. Enligt Socialstyrelsen så är det bara var fjärde Sörmländska Lex Maria-anmälan som görs i tid, något som Socialstyrelsen ser allvarligt på. Landstingets chefläkare P O Gustafsson om kritiken säger dock att kritiken är orättvis.

– Det handlar inte om något slarv eller medvetet förhalande av anmälningarna, säger P O Gustafsson.

Tre av fyra sörmländska Lex Maria-anmälningar lämnas in till Socialstyrelsen för sent. Det vill säga senare än de två månader som Socialstyrelsen satt upp som gräns. I 10 procent av ärendena tar det mer än ett år innan en anmälan görs. Socialstyrelsens enhetschef Ewa Sunneborn är kritisk till detta. Enligt Ewa Sunneborn kan bristerna innebära en risk för patientsäkerheten.

– De här siffrorna säger något om hur vårdgivarna ser på säkerhetsarbete. Kan man inte hålla tidsgränserna är det något fel i organisationen, säger Ewa Sunneborn.

Enligt P O Gustafsson beror de sena anmälningarna ibland på att vårdgivaren inte inser att en anmälan ska göras förrän en patient eller en anhörig själv anmält en upplevd felbehandling. Men i vissa fall tar det för lång tid och han kan inte utesluta att det påverkar patienternas säkerhet.

En åtgärd som landstinget nu genomför är att anmäla direkt för att sedan komplettera med mer avancerade utredningar.

Hör kritiken från Socialstyrelsen:

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".