SÖRMLAND

Bättre ersättning för naturreservat

Att markägare blir mer positiva till naturreservat kan bli konsekvensen av att markägare får mer pengar i ersättning när ett naturreservat ska bildas. Vid årsskiftet slopades det så kallade toleransavdraget som minskat ersättningen med upp till tio procent av markvädet. Det kallar Christer Segerstéen, som är ordförande för LRF Skogsägarna, för en framgång.

– Det är alltid så att det är negativt vid en uppgörelse, när det står på nedersta raden att vi ska göra ett avdrag.

När ersättningen till markägare för naturreservat eller biotopskyddsområde - som skyddar speciella livsmiljöer för växter och djur - har beslutats om har ett toleransavdrag gjorts på summan.

– Som det har varit idag så har man dragit av toleransbidraget från den summa man kommit fram till. Är det en större ersättning, på en miljon kronor, så ligger avdraget på ett par procent. Det kan vara ett irritationsmoment för den enskilde skogsägaren, säger Christer Segerstéen.

Även länsstyrelsen i Sörmland välkomnar det slopade avdraget och Bo Westman på Länsstyrelsen tror att det kan förbättra samarbetet med skogsägarna.

– Vi tror att detta är en detalj som kan underlätta, säger Bo Westman.

Han säger att han inte heller tror att den ökade kostnaden får så stor betydelse.

– Den kostnaden är marginell och kanske kan tjänas in på förenklade förhandlingsprocesser.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".