Sörmland

Stöd för bättre service på landsbygden

Tillgången till olika typer av service på landsbygden minskar på många håll och den utvecklingen bör vända, så att fler väljer att bo där. Det menar regeringen som har bett länsstyrelserna att se över utvecklingen. Länsstyrelsen i Sörmland har fått drygt en miljon kronor för att, i ett första steg, öka närheten till bensinstationer och livsmedelsbutiker.

Tanken är att till exempel företagare ska kunna söka stöd för att driva olika serviceverksamheter på landsbygden. Det ska gärna vara ett samarbete mellan kommun och privata initiativ, enligt länsstyrelsen.

Under förra året har länsstyrelsen gjort en kartläggning av den lokala servicen, förutom bensinstationer och livsmedelsbutiker, även till exempel post, apotek, bredband, distriktssköterskor och grundskolor. Med det som grund ska länsstyrelsen i början av det här året arbeta fram vad som krävs för att servicen ska bli bättre på landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".