1 av 2
Harald Heer, vd Pagoden, hotar med utebliven annonsering.
2 av 2
Patrik Uhlman, stf ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren
Eskilstuna

Pagoden hotar med annonsbojkott

Fastighetsbolaget Pagoden i Eskilstuna hotar med annonsbojkott mot lokaltidningarna efter deras rapportering om kalla lägenheter. Publiciteten har skadat företaget och det finns risk att hyresgäster flyr Pagodens lägenheter, säger Harald Heer, VD i Pagoden.

Fastighetsbolaget Pagoden i Eskilstuna hotar med annonsbojkott mot lokaltidningarna efter deras rapportering om kalla lägenheter. Publiciteten har skadat företaget och det finns risk att hyresgäster flyr Pagodens lägenheter, säger Harald Heer, VD i Pagoden.

– Vi kommer att tänka över om vi ska annonsera i tidningarna här i stan.

Harald Heer är upprörd över rapporteringarna om nedkylda lägenheter i Eskilstuna och han tycker inte att det är konstigt att Pagoden funderar på en annonsbojkott.

– Om ett bolag försöker förstöra andra bolags affärsområden, då är det inte konstigt om man tänker över det.

Pagoden är en stor hyresvärd i Eskilstuna med 3 100 lägenheter, de flesta i miljonprogrammets förortsområden. Harald Heer är rädd för att en ofördelaktig publicitet kan göra det svårt att hyra ut och att hyresgäster flyttar.

– Det finns ju lediga lägenheter här i stan. Det är ju inte någon bostadsbrist.

Patrik Uhlman är ställföreträdande utgivare på Eskilstuna-Kuriren och han menar att tidningen har grund för vad de skrivit.

– Redaktionellt så påverkas vi inte av något hot mot marknadsavdelningen, för vi går inte hand i hand med marknadskrafterna, säger Patrik Uhlman. Redaktionellt påverkas vi av vad läsarna vill ha ut av oss.

– I det här fallet är det många människor som bor i dessa Pagodenlägenheter som har hört av sig till oss och vid minst ett par tillfällen har vi haft reportrar ute på plats i de här lägenheterna för att kontrollera att de här uppgifterna är riktiga och det har ju visat sig vara det. Dessutom har VD:n i det här fallet också självklart fått komma till svars.

Harald Heer säger att rapporterna om kalla lägenheter har varit kraftigt överdrivna. Enligt honom beror problemen med kalla lägenheter på att den stränga kylan kom väldigt snabbt och det blev rejält kallt. Alla hyresvärdar har problem, säger han. Pagoden har fått in en 40-50 klagomål och av dem så uppskattar han att det i en 15-20 fall handlar om lägenheter där det verkligen har varit kallt, en liten procentsats säger han.

Han säger också att det kan handla om oförstånd bland hyresgäster, till exempel att man har täckt över termostaten med gardiner, så att värmen gått ner eller rent av ansvarslösa hyresgäster, som har haft ytterdörrar öppna för att hundar ska kunna passera in och ut.

Som vi rapporterade förra veckan gör Hyresgästföreningen en enkät bland Pagodens hyresgäster i några av bostadsområdena, för att höra efter hur stora problemen med kalla lägenheter är.

Hans B Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".