Radioaktiv läcka från Studsvik

Den transport med radioaktiv material som skickades från Studsvik till ett företag i USA för en dryg vecka sedan kan ha orsakat akuta strålskador hos personer som kommit i kontakt med transporten.
Den varningen kommer nu från Statens strålskyddsinstitutet SSI, som idag genomfört en inspektion på Studsvik. Det var i mellandagarna som transporten med en mindre mängd iridium -192 för industriändamål gick från Studsvik med lastbil, via Norrköping till Arlanda där det omlastades till flyg för transport till USA. Väl i USA upptäcktes att behållaren läckte radioaktivitet sen en transportarbetare fått en mindre strålsskada. Enligt SSI så har ett 10-tal personer i Sverige arbetat med transporten, men SSI bedömer att ingen här har kommit tillskada, men myndigheten är långtifrån säker. I fredags stoppade SSI alla transporter från den aktuella enheten på Studsvik och Ulf Björnstam kan idag inte ge några besked om när Studsvik får återuppta transporterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista