FLEN

47 anställda varslas i Flen

Företaget Talaris i Flen säger upp 47 av de 175 anställda. Anledningen är minskad efterfrågan på företagets produkter.

Talaris hette tidigare De la rue cash systems och tillverkar teknik för sedelhantering och det är banker runt om i världen, som utgör kundunderlaget. Talaris teknik finns bland annat i bankomater.

Behovet av tekniken har minskat bland bankerna och särskilt då i USA. Det har fått till följd att företaget tvingats dra ner på personalstyrkan.

Senast för ett år sedan försvann 30-talet anställda. Nu handlar det om 47 personer, 41 metallanslutna och sex tjänstemän.

– Det är naturligtvis sorg och bedrövelse. För oss alla är det naturligtvis väldigt negativt att behöva komma med detta besked, säger vd:n Peter Ekström.

Örjan Karlsson är ordförande i IF Metallklubben på Talaris och han har ägnat större delen av dagen att prata med bedrövade medlemmar. Han tycker att företagsledningen tar i för mycket och är förvånad över att det blev så många som 47 personer som sägs upp.

Men det finns en chans att åtminstone några av dem som nu ska sägas upp kan få komma till baka om marknaden vänder enligt Peter Ekström.

– Det kan naturligtvis förändras. Vi är beroende av arbetsmarknadens utveckling, säger Peter Ekström.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".