SÖRMLAND

Svårt för utplanterade änder

Gräsanden har blivit ett allt viktigare bytesdjur för jägare och sådana som arrangerar kommersiell jakt. Varje år sätts stora mängder uppfödd gräsand ut och av de utsatta änder som överlever jakten får många det tufft att överleva en kall vinter.

Henri Engström är naturvårdssekreterare på Sveriges ornitologiska förening och han säger att fåglarna har sämre chanser att klara sig i naturen än andra änder.

– De har betydligt sämre möjligheter att överleva. Det beror på att de inte utvecklat samma förmåga att flytta och ge sig iväg bort från de vintriga förhållandena. De är säkert även sämre på att hitta föda än vilda artfränder, säger Henri Engström.

På många håll, så som i Nyköpingsån, kan man se hur gräsänder tränger ihop sig på små isfria ytor där de är helt beroende av matning för att inte svälta ihjäl. Många av dem är uppfödda på olika gods och utsatta i sjöar och våtmarker för jakt och har inte gräsandens naturliga beteenden.

I Sörmland finns enligt länsstyrelsen ett knappt tiotal markägare som föder upp änder och ett antal som sätter ut färdiga ungar.

Totalt finns det i Sverige cirka 200 000 vilda gräsänder, men andelen utplanterade änder växer starkt. Det säger Johan Elmberg som är professor i zooekologi vid Högskolan i Kristianstad.

– Det är betydligt större än de flesta tror. Det kan vara upp till 100 000 änder eller till och med mer än så som sätts ut. På vissa gods är det ganska stort att man säljer jakttillfällen eller bjuder in jägare. Då omsätter det här ganska stora belopp, säger Johan Elmberg.

Johan Elmberg har nyligen fått närmare tre miljoner kronor för att forska på vad den stora utsättningen av till stor del importerade änder får för långsiktiga konsekvenser på andstammen.

– Vi vet redan nu att gräsänder på kontinenten är inte är flyttfåglar utan de stannar kvar på vintern, säger Johan Elmberg.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista