Algblomning i Östersjön. Foto: Scanpix
SÖRMLAND

Utfiskning gynnar algblomning

Det är inte bara utfiskningen av torsk i Östersjön, som förutom övergödningen påverkar förekomsten av alger och algblomning. I kustnära områden påverkar också förekomsten av rovfisk som abborre och gädda algtillväxten, det är innebörden i en ny forskningsrapport.

Forskningsrapporten har bland annat hämtat material från Sörmlandskusten vid Askölabbet. Biologen Britas Klemes Eriksson är en av forskarna bakom studien.

– När man får mindre rovfisk så får man mer av medelstora fiskar. När man får mycket av dessa fiskar påverkar dessa betarna i systemet, så som små kräftdjur och snäckor som äter alger. Då är det större chans att man får stora massor med alger längst kusten, säger Britas Klemes Eriksson.

Forskarna har samlat in data om algutbredning från nio platser från Gävle till Kalmarsund. Sedan har man jämfört med bestånden av rovfisk som abborre och gädda. Där det fanns gott om fisk var det mindre alger.

Utanför Askö där man gjorde försök med specialbyggda burar för att hålla rovfisken borta samtidigt som man gödslade med näringsämnen blev resultaten extra tydliga - där det inte fanns rovfisk blev alg påväxten nästan dubbelt så stor.

Så om man vill komma tillrätta med algblomningen så räcker det inte med att minska läckaget av gödande ämnen från framför allt jordbruket - man måste också återskapa bra lekplatser för kustnära rovfisk.

– Abborre och gädda behöver grunda havsvikar med mycket växtlighet för att kunna få nya årskullar, säger Britas Klemens Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista