Pagodens vd Harald Heer.
Eskilstuna

"Pagoden får en vecka på sig"

Fastighetsföretaget Pagoden i Eskilstuna har en vecka på sig att höja temperaturen för de elva hyresgäster som klagat hos kommunens miljöförvaltning på för kalla lägenheter. Det ska vara lägst 18 grader och i lägenheter där det bor äldre eller känsliga personer ska det vara minst 20 grader. Om Pagoden inte ordnar det till senast 20 januari, så får företaget betala 15 000 kr i vite.

Det här har Miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna beslutat idag. Enligt nämnden har Pagoden inte lyssnat på de klagomål som kommit och inte heller svarat på kommunens brev. Det första klagomålet kom den 18 december.

Hyregästföreningen har fått in 25 klagomål på Pagoden. Av de klagomål som Hyresgästföreningen - som omfattar Sörmland och Närke - fått in så gäller hälften Pagoden i Eskilstuna.

– Jag tycker att det är mycket för jag tror inte alla som har problem har hört av sig så det är ett stort problem uppenbart.

Efter uppgifter från hyresgäster tidigare om 11, 12 grader i lägenheter i området Råbergstorp och Myrtorp så besökte föreningen fem lägenheter under måndagen och uppmätte temperaturer mellan 16 och 19 grader.

– Vi har ärenden hos andra hyresvärdar också där det är kallt, men det är inte alla i en trappuppgång eller i ett helt område utan enstaka.

Föreningen ska skriva till Hyresnämnden och begära ett beslut om åtgärdsföreläggande om Pagoden inte ger besked om åtgärder den här veckan.

– Jag vet att Pagoden jobbar med det här. De gör det, men på vilket sätt och hur lång tid kommer det att ta? Hyresgästerna får ingen information. Jag tror inte att Pagoden vill att hyresgästerna ska frysa, men de måste informera bättre. Någon slags information måste vi få från Pagoden, som måste komma in med en åtgärdsplan.

Pagoden har i Sveriges Radio Sörmlands rapportering sagt att medias rapportering om kalla lägenheter har varit överdriven, men att bostadsbolaget gör vad det kan för att hjälpa hyresgästerna.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".