SÖRMLAND

Var fjärde trafikdöd påverkad

Var fjärde bilförare som omkommit i en trafikolycka hade droger eller mediciner i kroppen. Det visar en ny unik undersökning som gjorts i Sörmland och två andra län.

– Resultatet av undersökningen bekräftar det vi länge misstänkt, säger Magnus Hjälmdahl, forskare vid VTI i Linköping, som lett den svenska delen av ett stort EU-projekt som nu avslutats.

Trots att underlaget för undersökningen gäller ett begränsat antal olycksoffer anser han att resultatet ändå speglar verkligheten.

– Vi vet att alkoholen är det stora trafiksäkerhetsproblemet, säger han.

Undersökningen av de trafikdöda förarna visar att drygt 16 procent av dem hade alkohol eller en kombination av alkohol och mediciner och droger i kroppen. Nästan sju procent av förarna hade legala mediciner i kroppen medan tre procent hade illegala mediciner eller droger i kroppen.

Under ett år har forskarna vid VTI i Linköping kontrollerat drygt 6 000 bilister som stoppats i samband med polisens vanliga trafikkontroller. Blodprover togs på samtliga av de stoppade som frivilligt gick med på att lämna blodprov. Forskarna har även undersökt 164 personer som dödats i trafikolyckor under samma tid.

Resultatet visar att av de förare som undersöktes vid vägkanten hade 0,4 procent alkohol, medicin eller en illegal drog i kroppen.

– Detta var inte väntat med tanke på att förarna frivilligt gick med på att lämna blodprov och att mer än hälften av dem hade druckit alkohol, säger Magnus Hjälmdahl.

Av förarna som kontrollerades vid vägkanten hade 23 droger, 136 mediciner och två illegala droger i kroppen. Det var flera kvinnor än män som hade legala mediciner i kroppen medan förhållandet var det motsatta när det gäller drogerna.

18 europeiska länder ingår i EU-projektet som syftar till att undersöka förekomsten av alkohol och droger hos bilförarna. Sverige och VTI är först av alla att presentera sin undersökning.

– Studien är unik i Sverige, säger Magnus Hjälmdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".