Eskilstuna

Moské utsatt för skadegörelse

Sabirinmoskén i Eskilstuna utsattes för ett attentat i måndags. Den senaste tiden har det varit flera attacker mot församlingen och nu hoppas företrädare för församlingen att polisen utreder om skadegörelsen är organiserad.

– Det är väldigt tråkigt att det händer och många medlemmar tar ju illa vid sig. Det här är ju en gudstjänstlokal och det är fredligt folk som kommer hit och vill träffas och be Vi har inte skadat någon eller vill någon illa, berättar Servat Barzingi som är ordförande för församlingen.

I måndags ritade någon ett grishuvud på dörren till Sabirinmoskén i Eskilstuna. Under grishuvudet hade förövaren skrivit "profeten Mohammed".

Under förra året utsattes församlingen för två attacker. I april krossades rutorna runt lokalen och i slutet av december slets deras brevlåda ned. Någon skrev då "no muslims" på dörren.

 Sabirinmoskén har varit en del av Eskilstuna sedan början av 70-talet och Servat Barzingi upplever att hoten har ökat kraftigt de senaste åren.

Servat har varit ordförande sedan 2002 och jobbar inom kommunens kolloverksamhet. Han tror att attackerna beror på okunskap. -

- Det kommer från okunskap och fördomar. Men om det är en organisation som har gjort det här känns det farligare. Då har ju de en agenda, menar Barzingi.

Barzingi säger att han tycker synd om den som gjort det här och att de är välkomna till Moskén för att träffa dem och lära känna dem.

– Vi är också människor, avslutar Barzingi.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista