Katrineholm

Karsudden svarar på kritiken

Karsuddens sjukhus i Katrineholm svarar nu på kritiken från socialstyrelsen angående en Lex Mariaanmälan efter ett självmord. Tidigare har vi berättat att mannen tog sitt liv sedan han fått besked om att han skulle utvisas om han friskförklarats, och att socialstyrelsen bland annat kritiserat att Karsudden saknar vårdprogram för att förebygga självmord.

– Vi tycker att det är viktigt att sådana ställen som jobbar med psykiskt sjuka har vårdprogram för självmordsprevention. Eftersom det finns en högre grad av självmordsrisk hos den gruppen, menar Marie Herbring som är inspektör på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro.

Det var när en man som var dömd till rättpsykiatrisk vård, efter att ha tagit livet av sin fru fick beskedet i höstas om att en dom i hovrätten ändrade straffpåföljden. Mannen skulle enligt den nya domen utvisas ur landet om han skevs ut från Karsudden.

Bara några dagar efter det att den morddömde mannen fick veta det här, tog han sitt liv. Så här kommenterar Stig Götmar, överläkare på Karsudden socialstyrelsens kritik:

– Jag är mycket förvånad över att det finns en sån punkt med. Det är ju som att slå in en öppen dörr eftersom vi redan har ett program för hur det här ska gå till och det är utbildning som vi har för alla personal. Och det har vi hållit på i flera år med, säger Götmar.

Enligt socialstyren så fanns det också brister i mannens vårdplan, i att Karsudden inte anlitat tolk i tillräckligt stor utsträckning och att man inte gjort någon bedömning av mannens psykiska status när han visat symptom på oro i samband med att han fick beskedet om utvisning.

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Men när man står med nåt innan det händer så kan inte jag se att vi skulle ha kunnat göra någonting annorlunda, menar Stig Götmar.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".