Lagförslag om att kontakten med familjehemsplacerade barn ska bli bättre. Arkivbild.
Nyköping

Ny lag ska stärka utsatta barn

I måndags dömdes en fosterpappa av tingsrätten i Nyköping för att ha förgripit sig på två systrar som varit placerade hos honom. Enligt ett nytt lagförslag ska kontakterna med placerade barn öka och därmed kontrollen över att barnen inte far illa.

– Jag vet inte om det hade kunnat göra någon skillnad i just det aktuella fallet, säger Lars Ask som är enhetschef på ungdoms och vuxenenheten på Socialtjänsten i Nyköping.

Men han menar att förslaget är ett sätt att stärka utsatta barns rättssäkerhet och att det är positivt att barnen får en tätare kontakt med myndigheter.

Det var 1997 som de två flickorna blev placerade i familjen och det var efter att fostermamman gått bort i cancer sex år senare som övergreppen började. Flickorna var då 10 respektive 12 år gamla och det var först i höstas som flickorna berättade om övergreppen.

Enligt lagen ska socialtjänstens handläggare ha kontakt med placerade barn minst två gånger om året. Men enligt det nya lagförslaget ska det bli dubbelt så många besök. Och handläggarna ska inte heller behöva ha vårdnadshavarens tillstånd för att få träffa barnet enskilt.

– I de fall som vårdnadshavaren av någon andledning inte medger att vi får prata med barnen så kanske vi kan får fram saker som är viktigt och allvarliga, menar Lars Ask.

Men Fredrik Malmberg Barnombudsman vill gå ännu längre.

– Det är inte alltid barnen känner förtroende för den lokala socialtjänsten, menar Barnombudsmannen.

Han vill att det hos tillsyndsmyndigheten Socialstyrelsen ska finnas en slags barnombud för just placerade barn.

– Ett sånt ombud skulle ha som enda uppgift att lyssna på vad barnen har berätta, menar barnombudsman Malmberg.

Och tillbaka till de utsatta flickorna i Nyköping där kommunen nu ska utreda vad som har hänt. Lars Ask enhetschef i Nyköping igen:

– Vi kommer att granska hela handläggningen för att se om det är något vi kan dra lärdom av. Om det är några nya rutiner vi borde införa och annat vi borde bli bättre på, avslutar Lars Ask.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".