1 av 2
Sara Andersson och Maria Häggkvist drabbades av inställda tåg.
2 av 2
Flera inställda tåg på grund av kylan.
Sörmland

Många drabbade av inställda tåg

Uppdaterat 14.30
Det kommer inte att bli några tågturer på tågsträckan Uven imorgon heller mellan Uppsala, Eskilstuna, Flen och Katrineholm och Norrköping. Möjligtvis blir det tåg mellan Eskilstuna och Västerås, enligt SJ. Även sträckan Eskilstuna-Arboga påverkas och det blir ersättningsbussar under eftermiddagen idag.

Att tågen ställs in beror enligt SJ på att tågen är nedisade på grund av kylan.

Bussbolagen i Sörmland rapporterar att alla deras linjer är igång. Tidigare har många turer ställts in. Eskilstuna var värst drabbat, där ställdes 20 turer in för att bussarna gått sönder i kylan.

Förseningarna fortsätter däremot, både bland lokalbussar och i landsortstrafiken och det beror på det hala väglaget. Det kan handla om förseningar på uppåt tjugo minuter på sina håll.

Två resenärer som har drabbats av inställda tåg är Sara Andersson och Maria Häggkvist, som går i gymnasiet i Eskilstuna och pendlar från Kungsör.

– Vi missar ju skolan och vi har kommit för sent i tre dagar nu. Vi missar ju lektioner. Man kommer knappt med bussarna heller. Jag tycker att det är skitdåligt om man får vara ärlig.

Sara Andersson och Maria Häggkvist har precis missat sin buss hem till Kungsör. De har sprungit fram och tillbaka utanför centralstationen i Eskilstuna, men inte hittat sin buss och nu har avgångstiden passerat. Det står en lång rad med inhyrda bussar utanför tågstationen, men det finns inga skyltar på bussarna som talar om vart de ska. De berättar att ersättningsbussen ibland varit så full att alla inte kunnat kliva på, utan blivit lämnade i kylan på hållplatsen.

Idag ställdes också tågen på tågsträckan Uven in, så alla tåg som går via Eskilstuna, Katrineholm och Flen mot Norrköping har ersatts av buss. Det kalla fuktiga vädret har gjort att tågens strömmottagare blivit nedisade. Enligt SJ kommer tågen att vara inställda även imorgon.

Utanför tågstationen i Eskilstuna träffar jag Mats Berg som är på väg att kliva på ersättningsbussen till Katrineholm. Han har valt att ta en buss två timmar tidigare än han egentligen skulle ha åkt, bara för att vara säker på att inte missa sitt tåg till Göteborg. Han är läkare på Mälarsjukhuset och ska på kurs, men han tycker inte man ska klaga.

– Det är väl ändå jätteduktigt att de har lyckats få fram bussar, säger Mats Berg.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".