Nyköping

"Socialtjänsten kände till övergrepp"

Socialtjänsten i Nyköping var informerad om att det begicks sexuella övergrepp mot de båda nu tonåriga flickor som var familjehemsplacerade hos den man som i måndags dömdes till sex års fängelse för övergreppen. Men socialtjänsten agerade inte. Det säger en anonym källa till Södermanlands Nyheter.

Enligt källan, som enligt tidningen, har insyn i fallet med de två flickorna som blivit sexuellt utnyttjade av sin fosterfar sedan de var tio respektive 12 år gamla, ska en av flickorna ha berättat om övergreppen för sin socialsekreterare i våras. 

Men istället för att slå larm ska källan enligt tidningen ha uppmanat flickan att följa fosterpappans regler och tåla det han bestämde.

Det finns idag inga uppgifter om den manliga socialsekreterare som hade hand om fallet och som nu inte längre är kvar i kommunen på annat sätt förde detta vidare till socialtjänsten, men enligt flickornas advokat och målsägarebiträdet UllaBella af Klercker finns inga anteckningar om detta i socialtjänstens akter, som ingått i den förundersökning hon har tagit del av inför rättegången.

Men i socialtjänstens journalanteckningar som också användes i rättegången finns uppgifter om att en av flickorna ska ha uttryckt att hon inte mådde bra och att situationen i fosterfamiljen inte var bra, något som inte följdes upp.

UllaBella af Klercker säger till Sveriges Radio Sörmland att en av flickorna vänt sig till sin handläggare på socialkontoret och uttryckt att hon inte mår bra, men att hon då inte togs på allvar.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".