Marie-Louise Forslund Mustaniemi, Kd, Mattias Claesson, C, Lotta Finstorp, M. Arkivbild.
Sörmland

Landstingspolitiker hoppar av

Tre politiker i oppositionen i landstingets folkhälso- och miljöberedning hoppar av. De är Marie-Louise Forslund Mustaniemi, Kd, Lotta Finstorp, M, och Mattias Claesson, C. Enligt de tre politikerna försenas och förhalas ärenden och ledamöterna får inte information om viktiga handlingar.

Dessutom påstår de att förslag från den borgerliga oppositionen inte tas på allvar. Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna anser också att den politiska ledningen inte är handlingskraftig i viktiga hälso- och miljöfrågor.

-- Vi har försökt få in frågor, men när idéerna kommit från fel håll har man inte velat ta tag i dem, tycker vi, säger Mattias Claesson, C.

Beredningen har blivit omkörd, tycker avhopparna, genom att majoriteten tagit en del frågor direkt i landstingsstyrelsen, till exempel frågan om miljöbilar till personalen.

-- När då stora frågor passerar utan att vi blir berörda då känns det inte bra, säger Mattias Claesson.

Avhopparna pekar på andra viktiga frågor som inte hanteras i beredningen som man borde ha gjort, till exempel hur de 15 miljoner som avsatts för folkhälsoarbete ska användas. Han vill inte tillstå att detta är något som sker för att positionera sig inför och få igång valrörelsen. Man har tröttnat på långbänkar och omkörningar.

Och droppen var under dagens sammanträde i beredningen, när man till slut kom till beslut i frågan om hur man ska ta hand om lustgas, en fråga var utredd för elva månader sedan och som landstingsstyrelsen remitterade till beredningen för sju månader sedan. Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna anser också att den politiska ledningen inte är handlingskraftig i viktiga hälso- och miljöfrågor.

– Vi har bestämt under mandatperioden tillsammans att vi ska bli det miljöbästa landstinget och då måste vi verkligen ta tag i frågorna, säger Mattias Claesson.

Miljöpartisten Ylva G Karlsson är ordförande i landstingets folkhälso- och miljöberedning och hon säger att hon är bestört över att de tre oppositionspolitikerna hoppar av. Hon menar att de inte har framfört kritiken till henne, inte ens vid dagens möte, och är man missnöjd tycker hon att de borde ha sagt det.

Hon ska nu prata med de andra partierna i majoriteten, Socialdemokraterna och Folkpartiet, för att se hur de ska gå vidare, eftersom oppositionen bör vara med för demokratins skull, menar hon.

Hans B Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.es

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista