Lars Gustavsson, socialchef i Nyköping.
NYKÖPING

Socialchefen slår ifrån sig kritiken

Socialtjänsten i Nyköping fick aldrig några tidiga signaler om att det pågick sexuella övergrepp i det familjehem där fosterpappan i måndags dömdes till sex års fängelse. Det säger kommunens socialchef Lars Gustavsson i en kommentar kring den anonyma källa som citerats i Södermanlands Nyheter.

Den anonyma källan sa att kommunen redan i våras fått kännedom om övergreppen, men struntat i att agera.

En av flickorna har idag berättat för flickornas advokat, målsägandebiträde UllaBella af Klercker, att källan har fel om att de redan i våras ska ha berättat men inte tagits på allvar.

– Jag har pratat med henne idag och hon säger att så inte är fallet, säger hon.

Det är alltså den äldre av de två flickorna, som enligt en anonym källa i lokaltidningen i Nyköping ska ha berättat om de sexuella övergreppen för en socialsekreterare i våras men, enligt källan, inte tagits på allvar - som imorse i samtal med målsägandebiträdet UllaBella af Klercker förnekar att hon skulle ha berättat om vad som pågått.

Enligt målsägandebiträdet har flickorna haft mycket svårt att tala om vad de utsatts för, vilket hon menar inte är ovanligt, då det gäller unga flickor som utnyttjas sexuellt.

Enligt socialchefen Lars Gustavsson så var det först i höstas som socialtjänsten fick kännedom om övergreppen och då agerade man blixtsnabbt - flickorna fick inte ens återvända till fosterhemmet för att hämta sina tillhörigheter.

Lars Gustavsson har idag samtalat med enhetscheferna och gått igenom akter och journalanteckningar som visar att den anonyma källan som citeras i tidningen har fel om att flickorna inte kunnat berätta om övergreppen, eftersom fosterföräldrarna, enligt källan, alltid ska ha varit med när flickorna träffade sina socialsekretare.

– Jag har studerat akterna och man har träffat flickorna separat och då blir det ju så att jag blir väldigt fundersam över vad det överhuvudtaget är för uppgifter den här källan kommer med. Den bild som har getts av en anonym källa, den stämmer inte riktigt, säger Lars Gustavsson.

Enligt Lars Gustavsson mår flickorna dåligt av att det cirkulerar felaktiga uppgifter i media.

Socialtjänsten ska nu ytterligare granska vad som hänt och Lars Gustavsson utesluter inte att kommunen kommer att anmäla ärendet till Socialstyrelsen för en oberoende granskning.

– Vare sig vi har varit försumliga eller inte så är det här ett misslyckande och det finns anledning för oss att gå till botten med det här och att utreda, titta på hur det här har kunnat ske utan att vi har fått kännedom om det, slutar Lars Gustavsson, socialchef i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".