Bara 40 procent av den skog som ska skyddas har hittills skyddast i Sörmland, som dörmed tillhör de sämre länen i landet på skogsskydd.
SÖRMLAND

Skogsskyddet långt från målen

Sörmland är bland de sämsta länen när det gäller att uppfylla målet om att skydda skog som naturreservat i landet. Bara 40 procent av målet om skyddad skog år 2010 är uppfyllt hittills.

Ett av de skogsområden, som skyddats är Storhultets naturreservat som ligger en och en halv mil norr om Nyköping och som ligger på Staffan Sjödéns mark.

– Det är ju som att komma in i en pelarsal så det ä ganska härligt på det sättet. Den norra delen naturreservatet, där är det ganska tättstammigt med gran, som är kanske 110-120 år. De är gamla fast de inte är så grova, säger han.

– Men det är ganska härligt att gå där och höra hur ljudet bara försvinner. Det är jättefin akustik, tillägger han.

Det var när Staffan Sjödén ville avverka skog för tio år sedan som han fick beskedet att naturvårdsverket bedömt att skogen skulle skyddas och efter förhandlingar med Länsstyrelsen fick de ersättning för vad skogen vad värd.

Drygt 6000 ha av de sörmländska skogarna ska vara skyddade som naturreservat 2010 och sedan 1999 när målperioden inleddes så har 50 nya reservat bildats i länet men arealen uppgår inte till mer än 40 procent bara Västernorrland och Jämtland har sämre siffror än Sörmland. Och framförallt handlar det om brist på pengar säger Bo Westman, som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

– Ett annat skäl i vårt län är att det ser ut, som det gör och det finns inga jättestora sammanhängande skogar med höga naturvärden, vilket gör att de naturreservat, som bildas är förhållandevis små. Medelarealen i reservaten är så pass liten att det skulle behöva bildas många fler eller att de objekt som blir reservat är större, säger han.

För närvarande finns ett tjugotal objekt som är godkända av naturvårdsverket och som kommer att förhandlas om i år med markägare och det tar tid säger Bo Westman.

– Markägaren måste ges möjlighet att ta ställning och få tid att tänka över de alternativ som kan finnas, men vi bör i alla kunna komma över 50 procent av vårt uppsatta mål. Det tror vi, säger Bo Westman.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".