Fortsatt inställda tåg på Uven och Arboga.

Uven i trafik först på måndag

Det blir inga tågturer på sträckan Uven förrän tidigast på måndag, enligt SJ. Det gäller alltså sträckan Uppsala förbi Eskilstuna, Flen och Katrineholm till Norrköping.

Tågen ställdes in i onsdags på grund av isbildningar på tågen, på grund av det kyliga och fuktiga vädret. Det är kö på SJ: s verkstäder efter de många tåg som kommit in med kraftig isbildning. SJ har enligt biträdande presschef Ulf Wallin, fått extra verkstadstid och verkstadspersonalen arbetar för närvarande treskift, ändå är det svårt att hinna med de nedisade tågen från Uventrafiken.

– Det är många tåg som hamnat i avisningskön, och varje tåg tar lång tid, säger Ulf Wallin. 

Det är framför allt Uven-sträckan som har drabbats, varför?

– De väderbetingelser som har varit just i det här området har drabbat de X 12-tåg som vi främst då kör med extra. Det är strömnedtagarna på taken på tågen som blivit nedisade på ett sätt som vi inte sett på andra tåg i den omfattningen, och därför är Uven särskilt hårt drabbad. Vi har aldrig förr tvingats ställa in två hela tågsystem, dels Östgötatrafiken, dels Uven, det är unikt, säger Ulf Wallin.

Det har kommit in klagomål om att det är rörigt med de bussar som ska ersätta tågen, att de inte alltid är skyltade, och att resenärerna inte vet varifrån de går.

– Vi kan bara beklaga det, men när det är så här stora störningar så blir det rörigt. Vi jobbar hårt med att förbättra det, och jag tror att det är bättre idag än tidigare, men det är som sagt bara att beklaga, säger Ulf Wallin.

Även sträckan Arboga-Eskilstuna ersättas med buss åtminstone fram till på måndag.SJ drabbades dessutom oturligt av ett par incidenter som inte gjort läget bättre.

Två tåg sattes in på sträckan Västerås-Eskilstuna och Arboga-Eskilstuna på fredagsmorgonen, men det ena körde på en älg och det andra fick problem med kontrollsystemet (ATC) och fick tas ur trafik. 

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".