Privata apotek slår upp portarna

Idag öppnas landets första privata apotek. Företaget Medstop tar över 21 befintliga apotek i Mälardalen, varav två i Eskilstuna, ett i Strängnäs  och ett i Katrineholm. Först ut är apoteket Påfågeln i Stockholm.

Ja, nu byts skyltarna ut på 21 apotek i Mälardalen, från apotekets välkända skyltar till Medstops gröna kors. Medstop, som till största delen ägs av det nordiska investmentbolaget Segulah, har köpt upp sammanlagt 62 av apoteket Ab:s apotek. 

– Ja, det kommer ju innebära stora förändringar för vår del vad gäller för vår del på sortimentsidan, det kommer helt nya produkter som Medstop kommer att tillföra marknaden, säger Per Johansson, chef för apoteket Påfågeln som idag blir sdet första privatiserade apoteket att slå upp portarna. 

Medstop lovar större tillgänglighet och öppettiderna kan förändras, men det är idagsläget inte klart hur och var, det kommer att variera från ort till ort och även inom olika orter, enligt Medstops ledning. 

Men oppositionen har kritiserat utförsäljningen av apoteksmonopolet -dels för att riskkapitalbolag nu får ta över statliga apotek som har gett vinst, alldeles för billigt -de sålda 465 apoteken har omsatt runt 16 miljarder kronor och såldes för 5,9 miljarder, men det finns också farhågor att det ska bli dyrare att köpa läkemedel. 

– Regeringen påstår att det ska bli billigare och mer tillgänglighet för dem som köper läkemedel, men det vet vi ju ingenting om, det finns undersökningar som visar att svenska folket är väldigt nöjda med apoteket som vi har haft, och sedan att vi befarar att läkemedlen kommer att kosta mycket mer för samhället och sedan den tredje punkten att det kommer att bli svårare att få tag i läkemedel på landsbygden, speciellt receptbelagda läkemedel, säger Elina Linna, Vänsterpartiet, riksdagsledamot från Nyköping. 

Och Medstop har valt att just köpa upp sina apotek i storstadsregionerna Stockholm Mälardalen samt  Göteborg och Malmö.

– Vi kommer att öppna våra butiker där det finns höga kundflöden och en stor efterfrågan, säger Medstops VD Fredrik Söderberg.

Jenny Hallberg, SR International
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".