Lagmannen Lars Lindhe tycker inte att Eskilstuna tingsrätt dömer ut fängelse för ofta.
ESKILSTUNA

"Det finns ingen knivskarp gräns"

Domarna i Eskilstunas och Nyköpings tingsrätter har svårt att hitta en förklaring till varför rattfyllerister döms hårdare i Eskilstuna än i Nyköping. I Eskilstuna får två tredjedelar av rattfylleristerna fängelse, i Nyköping bara hälften. Eskilstuna ligger dessutom en bra bit över riksgenomsnittet, enligt en granskning som Sveriges Radio Sörmland gjort.

Domaren Lars Lindhe, som är lagman, det vill säga chef, för Eskilstuna tingsrätt, bläddrar i papperen där Sveriges Radio Sörmland listat statistik över rattfylleridomar.

– Av statistiken att döma så dömer vi här i Eskilstuna oftare till fängelse. Och om det då skulle vara allvarligare fall av rattfyllerimål här i Eskilstuna än i Nyköping, det har jag ju inget belägg för, säger han.

Det har varit mycket diskussion kring vad man ska få för straff när man kör rattfull och straffskalan har ändrats genom åren. Men år 2002 kom en dom i Högsta domstolen som slog fast att grova rattfyllerister, det vill säga de som kör bil med mer än en promilles alkoholhalt i kroppen, ska få en månads fängelse i första hand.

Bara om man haft en promillehalt under 1,5 kan man få villkorlig dom med samhällstjänst istället för fängelse.

Sveriges Radio Sörmland har sammanställt statistik över domar som kommit efter klargörandet från Högsta domstolen. I vårt län handlar det om 906 domar som getts från år 2003 till år 2008. Och statistiken visar på tydliga skillnader.

Eskilstuna ger fängelse i 66 procent av fallen, Nyköping i bara 51 procent av fallen. Rikssnittet under samma period är 54 procent. Katrineholms tingsrätt, som inte finns längre, har legat på 58 procent fängelsedomar.

Lars Lindhe säger att det är möjligt att folk i Eskilstuna är fullare när de kör bil än Nyköpingsborna, eftersom Eskilstuna är en industristad. Han säger att man i industristäder som Eskilstuna kanske dricker på ett annat sätt än i tjänstemannastäder som Nyköping.

Men han säger också att olika domare kan ha olika syn på rattfylleribrott.

– Vissa domare här dömer kanske oftare till fängelse och andra dömer oftare till villkorlig dom och samhällstjänst. Det finns ingen knivskarp gräns helt enkelt.

Men de som ställs inför domstol, har inte de rätt att få samma bedömning oavsett om de bor i Eskilstuna eller Nyköping?

– Jo, så är det ju. Det står ju i grundlagen att lika fall ska bedömas lika. Men det är svårt att exakt säga var gränsen går, säger Lars Lindhe.

Men Magnus Widebeck, lagman vid Nyköpings tingsrätt menar att riktlinjerna är mycket tydliga.

– Det är rätt så klart skrivning om hur man ska använda villkorlig dom och samhällstjänst som alternativ till fängelse, säger Magnus Widebeck.

Nyköpings tingsrätt utnyttjar betydligt oftare möjligheten att ge villkorlig dom till rattfyllerister som har under 1,5 promille. Här döms villkorlig dom med samhällstjänst ut i 25 procent av alla grova rattfyllerimål, i Eskilstuna sker det bara i 14 procent av fallen.

Anna Karlsson Lundh, åklagare i Nyköping, menar att det ska vara villkorlig dom som gäller i första hand, så fort promillehalten ligger under den bestämda gränsen. Bara om man kört vingligt eller varit en direkt trafikfara ska man få fängelse i de fallen, menar hon.

Men det håller inte domaren Lars Lindhe med om. Riktlinjerna måste inte följas slaviskt, menar han. Och han tycker inte heller att Eskilstuna dömer ut fängelse för ofta, trots att tingsrätten ligger klart över rikssnittet.

– Jag tycker ju personligen att fängelse ska väga över i varje fall, säger Lars Lindhe.

Nyköping ligger över rikssnittet när det gäller villkorlig dom och samhällstjänst. Rikssnittet ligger på knappt 20 procent, mot Nyköpings 25 procent. Magnus Widebeck har ingen förklaring till varför det ser ut så.

– Men det är fyra, fem procent som ska flyttas över där. Det är ändå så små skillnader, så det kan vara statistiska felmarginaler, säger Magnus Widebeck.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

SÅ DÖMER TINGSRÄTTERNA

Eskilstuna tingsrätt
Fängelse: 66,1 %
Villkorlig dom med samhällstjänst: 14,4 %
Skyddstillsyn: 15,8 %
Totalt antal domar: 437

Katrineholms tingsrätt
Fängelse: 58,4 %
Villkorlig dom med samhällstjänst: 24,2 %
Skyddstillsyn: 13,2 %
Totalt antal domar: 190

Nyköpings tingsrätt
Fängelse: 50,5 %
Villkorlig dom med samhällstjänst: 25,4 %
Skyddstillsyn: 18,3 %
Totalt antal domar: 279

Riket
Fängelse: 53,8 %
Villkorlig dom med samhällstjänst: 19,7 %
Skyddstillsyn: 21,3 %
Totalt antal domar: 30 828

Källa: Brottsförebyggande Rådets statistik över grova rattfylleridomar från år 2003 till år 2008.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".