Markägare Staffan Sjödén.
Sörmland

Saknas: pengar och handläggare

Naturvårdsverket saknar pengar för att skydda skogar som naturreservat. Som vi berättat tidigare är skogen i Sörmland inte skyddad i den utsträckning som Naturvårdsverket vill att den ska vara.

I Sörmland finns inte ens hälften så mycket naturreservat som det ska finnas enligt Naturvårdsverket. Och markägarna är inte alltid positiva till att deras skog ska skyddas.

– Det är väl inte nåt som är eftersträvansvärt för en markägare. Men det är klart att det är roligt om man kan bevara stora naturvärden. Det ser ju mycket vackrare ut men man kan ju tyvärr inte leva på vacker utsikt, berättar Staffan Sjödén som äger mark där Storhultets naturreservat utanför Nyköping ligger.

Ersättningen till markägare för att de inte får bruka sin skog mera är en känslig fråga. Men även om förhandlingarna om vilken ersättning markägare ska få ibland kan ta flera år, så är det inte där problemet ligger säger Tomas Pettersson, biolog på Naturvårdsverkets områdesskyddsenhet.

 – De resurser som vi har till markägarna som bildar reservat på sin mark har dragits ner samtidigt som vi har sett att priserna på skog har ökat. Det betyder att det alltså har blivit dyrare att bilda naturreservat, mena t Pettersson.

Han menar att det också är så att det finns för få handläggare på landets länsstyrelser som jobbar med att bilda nya naturreservat.

I hela landet finns ett mål på att 320 000 ha skog ska skyddas som naturreservat under målperioden som inleddes 1999 men hittills har två tredjedelar av målet år 2010 uppfyllts.

– Ja chanserna att vi ska kunna nå målen är ju obefintliga så som det ser ut idag, menar Tomas Pettersson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".