Länets avloppshantering ska likriktas.
Sörmland

Avloppsbedömningen ska likriktas

Bedömningen av tillstånd för privata avlopp ska bli mer lika i länets kommuner. Kommunernas miljökontor ska ihop med länsstyrelsen göra en handbok, berättar projektledare Patrik Holmer

– Syftet är att vi alla ska använda lagstiftningen på ett likvärdigt sätt och tolka den riktigt, berättar Patrik Holmer.

Han tycker att det är viktigt att anläggningarna fungerar bra eftersom fastighetsägarna lägger ner mycket pengar på dem. Att bygga avloppsrening till villan kan kosta från 20 000 ända upp till ett par 100 000 kronor.

Kraven på rening beror mycket på hur miljön ser ut runt omkring, och det kan finnas olika praxis i olika kommuner. Men nu ska man jobba mer lika Sörmland.

I Trosa kommun är Sara Nyström miljöinspektör, och hon håller på med den största inventeringen någonsin av enskilda avlopp där. Nyström säger att nästan 60 procent av dem hon hälsar på behöver förbättra sin rening.

Bättre avlopp kostar pengar men är värdefullt för fastighetsägaren.

-- Man kan ju se det som att vi gör det här för att skydda deras dricks- och badvatten också, menar Nyström om projektet.

Då kommer en handbok vara ett bra redskap säger hon.

– Istället för att leta på nätet eller ringa så kommer man kunna slå upp det i den här handboken, säger Nyström.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".