Allt fler sörmlänningar väljer att handla begagnat.
SÖRMLAND

Blockethandeln slår nya rekord

Blockets årsstatistik för 2009 visar att handeln med begagnat i Södermanland slår nya rekord. Under året ökade sörmlänningarnas annonserande med 12 procent vilket är en av de största ökningarna i landet.

Totalt annonserades det ut varor till ett värde av 4,6 miljarder kronor i regionen vilket motsvarar 17 211 kronor per invånare.

– Det är roligt att se att försäljningen har ökat så pass mycket i Sörmland, säger Blockets marknadschef Anna Björklund.

Svenskarna har totalt annonserat ut varor till ett värde av 192 miljarder kronor 2009, vilket är en minskning med 0,7 procent från 2008.

Det minskade värdet på de varor som annonserats ut 2009 är en tydlig spegling av konjunkturen och förklaras främst av en minskad bilförsäljning under 2009.

– Men samtidigt som vi ser en minskning inom bilkategorin så ökar andra kategorier kraftigt. De som ökat mest är möbler och heminredning, kläder och barnartiklar, säger Anna Björklund.

2009 har Blocket slagit både annons- och trafikrekord och antalet annonser har ökat med 9 procetn jämfört med 2008. En undersökning som Synovate genomfört i november 2009 visar att nästan Sju av tio svenskar nu har köpt eller sålt något på Blocket.

– För första gången ser vi också att alla åldersgrupper föredrar att köpa och sälja begagnat på Blocket framför radannonsering i en tidning, säger Anna Björklund.

– Vi ökar i alla åldersgrupper, och det är extra kul att även 60-plussarna nu har hoppat på Blockettåget.

Huvudskälen till att försäljningen på Blocket har ökat de senaste åren är främst att det är enkelt, lättillgängligt och mer accepterat i samhället att köpa och sälja begagnat. Det visar en undersökning som Blocket har genomfört i samarbete med Cint 2009.

– Det är smart både för plånboken och för miljön att köpa och sälja begagnat, alla vinner på det, säger Anna Björklund.

– Vi går alltmer mot ett köp-, slit- och säljsamhälle med en ökad miljömedvetenhet.

Men det gäller att vara snabb om man ska fynda. Synovateundersökningen visar att 20 procent av alla varor som annonserats ut av privatpersoner säljs inom ett dygn.

Landets flitigaste annonsörer finns i Norrbotten, Jämtland och Skåne med 59 annonser per 100 invånare. Södermanlänningarna lade 2009 in 43 annonser per 100 invånare till ett värde av 17 211 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".