Nu måste elbolaget kompensera kunderna för höjda priser.
sörmland

Elkunder fick rätt mot bolaget

Ett sextiotal sörmlänningar har fått rätt mot elbolaget Kraftkommission, efter en dom i Umeå tingsrätt. Totalt handlar det om 2 300 kunder i Sverige, som får rätt mot företaget.

Bolaget, som numera heter Stävrullen finans, slutade leverera el och kunderna blev istället överförda till ett bolag som hade högre elpriser.

Konsumentombudsmannen, KO, tyckte att kunderna skulle kompenseras för merkostnaderna, något som företaget inte ville. Då bestämde sig KO för att driva fallet till domstol. Nu har alltså tingsrätten beslutat att kunderna har rätt till kompensation.

Hur mycket ersättning varje drabbad konsument kommer att få avgörs i en senare rättegång. Eftersom det var så många kunder som var inblandade, valde KO att företräda alla i en så kallad grupptalan. Det är första gången någonsin som KO använder den metoden för att företräda en större grupp konsumenter i domstol.

Tingsrätten bedömer att bolaget har varit oaktsamt när det gäller bristande rutiner för att prissäkra ingångna fastprisavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".