Läkaren Ingvar Jansson har opererat flera patienter med bråck.
Sörmland

Screeningprojekt permanentas

Alla män i Sörmland som fyller 65 år kommer även i fortsättningen att erbjudas undersökning av stora kroppspulsådern. Hälso- och sjukvårdsnämnden väntas nästa vecka besluta att permanenta det försök som pågått under två år.

– Vi kommer att tjäna på det här beslutet för vi förhindrar sjukdomsfall och dödsfall, menar landstingsrådet Åsa Kullgren, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Beslutet väntas rädda livet på ett tiotal män varje år och landstinget tjänar 6 miljoner kronor genom att man slipper dyra och akuta operationer. Beslutet den 27 januari kommer efter två års försök med screening då alla sörmländska män som fyller 65 har kallats till ultraljudsundersökning i Katrineholm.

Över 4 000 män har undersökts under de två åren. Men 15 procent av de kallade männen har inte kommit ungefär hälften av dem vill inte veta om de har bråck på ådern och den andra hälften vet man inte varför de inte kommer.

Att man får bråck, en utbuktning, på kroppspulsådern kan bero på flera olika saker som ärftlighet men också hur man lever. Rökning, högt blodtryck och övervikt är också riskfaktorer för bråck på stora kroppspulsådern.

En som undersökts och som hade ett bråck och blev opererad i tid är Bengt Sandlund i Eskilstuna. Han fick tipset om undersökningen av sin 65 - årige svåger och hade tur som gick till doktorn för det visade sig att han hade en kraftig utbuktning på ådern.

– Om man vill göra en enkel beskrivning så kan man väl säga att jag blivit av med en tickande bomb i magen, säger Bengt .

Om bråcket inte upptäcks i tid och växer sig stort, då spricker det till slut. Det är sällan den drabbade får någon förvarning. Ingvar Jansson är överläkare på kirurgikliniken och en av dem som opererade Bengt Sandlund.

– Hade han inte opererats hade han säkert brustit inom ett till två år och 80 procent avlider, berättar Jansson.

När screeningen fungerar fullt ut räknar man med att tio män om året kommer att överleva bråck på stora kroppspulsådern. Landstinget räknar man med att spara sex miljoner kronor om året på screeningen. Den kostar 2 miljoner, men man undviker kostsamma operationer som beräknas kosta 8 miljoner om året.

Det är bara män som undersöks eftersom bråck på kroppspulsådern inte är lika vanligt bland kvinnor, men för att komma åt kvinnor som riskerar att få brustna bråck och därmed dö, kan man kalla kvinnor som är litet äldre och som har riskfaktorer t ex är rökare, har högt blodtryck eller är överviktiga.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".