Mäklare borde bli bättre på att upplysa om avloppen, menar miljöinspektören.
sörmland

Bättre avloppskunskap efterlyses

Fastighetsmäklare borde upplysa mer om vilka krav som ställs på avloppen på begagnade hus de säljer. Det tycker Patrik Holmer, projektledare på miljösamverkan Sörmland.

Inventering av så kallat enskilt avlopp pågår på flera håll i länet, och en stor del klarar inte kraven på rening. Mäklarna kunde uppmärksamma frågan men är inte tillräckligt insatta säger Patrik Holmer.

– Som en jämförelse så kan man ju ta radondebatten. När den rasade som värst så blev det ju ett stort tryck från mäklarna och var man var noga med att skaffa sig kunskap i frågan, menar Holmer.

Många av de hus som inspekteras av kommunerna har gamla avlopp, och ibland har ägaren inget papper på tillstånd för det avlopp som finns. När ett hus byter ägare borde mäklarna ta en aktiv roll och upplysa om kraven på avlopp, och var man kan få mer fakta tycker Patrik Holmer miljöprojektledare på länsstyrelsen.

Ingemar Pettersson är mäklare i Trosa, och han tycker att kritiken är obefogad.

– Vår uppgift är att hitta köpare till säljaren. Men sen ska vi ju naturligtvis upplysa köparen om allt som är väsentligt att känna till, menar Pettersson.

Ingemar Pettersson säger att om någon av deras kunder frågar om avlopp så pratar de med kommunen och får ofta svar snabbt. Mäklarna hjälper enligt honom till så gott de kan även om det går utöver deras plikt.

Men Patrik Holmer tycker att det är att avfärda frågan för lätt.

– Jag tror att de flesta köparna vänder sig till mäklaren i första hand för att få en garanti för att mäklaren då presenterar vad man behöver veta, menar Holmer.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".