Felaktiga sjukintyg kan leda till att en sjukskriven inte får sin ersättning.
Sörmland

Många sjukintyg har brister

Tre fjärdedelar av de läkarintyg som Försäkringskassan använder som underlag vid sina beslut har brister. Och det här är något som landstinget i Sörmland försöker förbättra.

– Man ser ju att det saknas vissa saker i det. Bland annat har det saknats en orsak till varför jag inte kan jobba och det är ju en ganska stor sak, säger en kvinna i östra Sörmland som varit sjukskriven i två år och berättar att läkare kan missa viktig information på hennes sjukintyg.

Bara ett av fyra av de läkarintyg som används som underlag vid sjukskrivningar av Försäkringskassans handläggare är korrekt. Det visar en granskning som riksrevisionen har gjort. Och det kan leda till onödiga väntetider och felaktiga beslut.

Ylva Elm är läkare på vårdcentralen Linden i Katrineholm och ordförande i landstingets sjukskrivningskommitté.

– Det blir ju väldigt påtagligt för patienten som kanske inte får beslutet i tid och sen när de får beslutet så kan det faktiskt bli så att man inte får några pengar, menar Elm.

Nu utbildas läkare i hur man skriver ett bra intyg och man har använt sig av ett rollspel där en spelar patient som beskriver sina symptom och där en läkare utifrån samtalet skriver ett sjukintyg som sedan Försäkringskassans handläggare kommenterat, Ylva Elm igen

– Ni har inte varit riktigt tydliga kan man då får höra. Så får läkaren göra om det och skriva tydligare, berättar Ylva Elm om rollspelen.

Hon berättar att man enats om hur man ska förklara vissa typer av begrepp. Och att läkarna tagit reda på vad det är man behöver för sina underlag på Försäkringskassan.

Hittills har ungefär 170 läkare utbildats, det flesta från primärvården och målet är att alla Landstingets läkare ska få utbildning.

Ylva Elm tycker också att man skulle kunna förenkla och förtydliga den blankett som läkarna använder som underlag till Försäkringskassan.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".