Flera restauranger och livsmedelsbutiker slarvar med hanteringen.
nyköping

Stort slarv i livsmedelshantering

Efter upprepat slarv med livsmedelshygienen och bristande efterlevnad av livsmedelslagen vill miljökontoret i Nyköping nu placera drygt 20 restauranger och livsmedelsaffärer i en högre riskklass.

Det innebär tätare tillsynsbesök och att restaurangerna och livsmedelshallarna måste betala en högre tillsynsavgift.

Enlig miljöchefen i Nyköping, Mats Dryselius så handlar det här om företag som oftast upprepat visat sig inte ha följt livsmedelslagen när kommunens inspektörer kommit på besök de senaste åren.

Han säger att kommunen och lagstiftaren ser allvarligt på det här och att kommunen nu tvingas ta till de här åtgärderna, dels för att visa att man menar allvar, dels för att inspektörerna behöver mer tid för att göra inspektioner på de anläggningar det gäller.

Totalt är det sju livsmedelsaffärer som nu får skärpt tillsyn, bland dom Coop Extra, Ica Kvantum, Ica Kronhallen, Hemköp samt Citygross.

Bland de 17 restaurangerna som får skärpt tillsyn finns caféet på Coop Forum, Sillekrog Väst, Scandic respektive Sunligt hotell samt  Birgers bar.

Samtliga har vid ett eller flera inspektioner uppvisat sådana brister att det förelegat risk för människors hälsa.

Riskklassningen blir nu en fråga för politikerna i miljönämnden.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".