Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Lång väntan på ny moské

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 07.39
Servat Barzangi och den muslimska församlingen får räkna med att vänta i tio år innan den nya mosken kan tas i bruk.

Det kan komma att ta tio år innan det blir någon ny moské i Eskilstuna. Den muslimska församlingen väntar in den kommunala processen och fortfarande finns det inte ens ett planprogram för Munktellområdet, där moskén är tänkt att ligga.

– Vi behandlar inte det här annorlunda än andra, men vi har varit tvungna att satsa krafterna på planering för bostadsbyggandet, säger kommunalrådet Jimmy Jansson.

– Vi har haft en väldigt lång lista med planer, som måste fram för att vi egentligen i första hand ska klara nybyggnation, tillägger han.

Moskén har fått stå tillbaka, men det handlar inte om religion, säger Jimmy Jansson. Det tar tid att omvandla lokaler eller områden där det finns verksamhet och just Munktellområdet är i ett utvecklingsskede - här ska bli en ny modern stadsdel, säger han. Det har dessutom varit svårt att få tag i t ex planingenjörer, som kan rita detaljplaner.

Det som lagt locket på dessutom det senaste året är Stattbranden. Man väntar in besked från hotellintressenter för att se om det blir något nytt och helst större konferenshotell av gamla Statt, innan man bestämmer om det tilltänkta höghuset i Munktell också ska innehålla hotellrum.

Som det ser ut nu kommer det så kallade programarbetet för Munktellområdet igång tidigaste i vår och sedan kan detaljplanen börja läggas i höst och det tar i sin tur nio månader upp till ett år. Sedan, runt årsskiftet 2012, kan man börja rita för ombyggnad och sedan bygga. 2014 kanske det finns en ny moské - tio år efter att frågan började diskuteras.

Servat Barzangi är ordförande för den muslimska församlingen som heter Sabirinmoskén.

– Vi vill ha dialog med kommunen och vi hade önskat att det skulle ha gått mycket snabbare, säger han.

Måste då moskén ligga just vid Munktellområdet?

– Det är det bästa alternativet som finns, tycker Barzangi.

En moské är ju inte vilken byggnad som helst i synnerhet inte i ett land där det är ovanligt med moskéer. Är det ett motstånd, en rädsla som gör att det drar ut på tiden?

- Hos politiker och tjänstemän vet jag inte, där handlar det om det formella, det ska planläggas osv. Men bland befolkningen finns det en viss rädsla att det kan vara känsligt med en moské, tror Servat Barzangi

Sabirinmoskén har sitt namn efter det arabiska ordet sabirin som betyder tålamod - ett passande namn just nu.

– Precis - vi har tålamod och det har vi hela tiden, säger han Servat Barzangi.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".