Sörmland

Hårt tryck på socialtjänsten

Trycket på socialtjänsten ökar i flera av länets kommuner. Förutom att flera söker försörjningsstöd så har missbruket ökat och även anmälningarna om att barn och unga far illa.

– Samhället har blivit mer komplicerat och man ställer högre krav på ungdomar idag. Det gäller att platsa in i gänget såväl i skolan som privat. Och alla platsar inte in och slås då ut, menar Marianne Sterner-Franzén, som är handläggare på ungdom- och vuxenenheten i Nyköping.

Antalet anmälningar om barn och ungdomar som far illa har aldrig varit så högt som nu i Nyköping och på ett år så har antalet ökat med ungefär 15 procent. Och det är framförallt från skola, sjukvård och polis som anmälningarna kommer. Och den bakomliggande orsaken är oftast ekonomin, säger Lars Gustafsson socialchef i Nyköping.

– Krackelerar ekonomin så får det resultat i att människor separerar. Ibland går separationerna bra och ibland gör de inte det och då kan det blir så att tillexempel barn och unga far illa i det här.

Även missbruket ökar både bland ungdomar och vuxna.

– I dåliga tider få människor ångest och en del själv medicinerar med alkohol. Vissa kanske klarar det i en period med för andra leder det till ett missbruk och då blir man så småningom aktuell som klient hos oss, menar Gustafsson.

För att klara anstormningen har socialtjänsten fått pengar för att förstärka personalstyrkan med fem personer. Men risken finns att problemen med bland annat missbruk fortsätter att öka även om konjunkturen vänder, säger Lars Gustafsson.

– Oftast är det här en ganska lång process som vi inte ser omedelbart. Men jag fruktar att vi kommer att se av det längre fram, menar Gustafsson.

Gustafsson berättar också att om situationen blir värre med ännu fler som söker stöd så är han beradd att gå till politikerna och be om ytterligare resurser.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista