Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Nyköping

Ansträngt på socialtjänsten

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 13.08

Trycket på socialtjänsten ökar i flera av länets kommuner. Förutom att flera söker försörjningsstöd så har missbruket ökat och även anmälningarna om att barn och unga far illa. Ungdoms- och vuxenenheten i Nyköping är en av de enheter som har fått mer att göra på grund av extra många anmälningar.

– Det är ansträngt i och med att vi inte har kunnat bemanna upp på samma sätt som den här volymökningen, säger Lars Ask, chef för ungdom och vuxenenheten.

Marianne Sterner Franzén som är socialsekreterare på enheten och har jobbat i 30 år inom socialtjänsten, beskriver sin arbetssituation.

– Vi kan vara svåra att nå per telefon och inte alltid hinner följa upp som vi skulle vilja. Till en början var det frustrerande, men jag har valt att förlika mig med det. Jag försöker förklara för människor hur vi har det. Samtidigt har vi ju telefonsvarare och försöker höra av oss.

Nyköpings politiker har beslutat att förstärka personalen för att klara trycket och nu ska två personer anställas på ungdoms- och vuxenenheten. Men det är svårt att hitta kompetenta handläggare, säger chefen för ungdoms- och vuxenenheten i Nyköping, Lars Ask.

– Det handlar ofta om att vi måste lära de nya som kommer in här och ökar ansträngningen. Det kan ta upp till två månader innan vi börjar se resultatet av en nyanställning.

Men att anmälningarna ökat kan ha sina fördelar.

– Vi tror att vi får in dem i ett tidigare skede och i så fall kan gå in med tidigare insatser och förebygga mera omfattande och stämma i bäcken.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".