NYKÖPING

Olrogstipendiaterna klara

Musikern Maria Lindström får årets Olrogstipendium, som delas ut till minne av vissångaren Ulf Peder Olrog. Ungdomsstipendiet går till en ensemble på Tessinskolans estetiska program, som gestaltat Olrogs visor. 

Stipendierna delas ut av Nyköpings kommun och rotaryklubbarna i Nyköping.

Maria Lindström är en skådespelare och musiker från Stockholm. Juryn skriver att hon får stipendiet på 20 000 kronor för "sina egna originella och stundtals burleska visor där man kan ana rötter från tolvskillingsoperan och svensk folkton som hon framför med övertygelse och glimten i ögat."

Även ett ungdomsstipendium delades ut idag. Det gick till en ensemble i årskurs tre på Tessinskolans estetiska gymnasieprogram. Tretton elever som gestaltat Olrogs visor får dela på 10 000 kronor för att de "i ett sceniskt genomarbetat framträdande med lysande utstrålning gestaltat såväl det musikaliska som texterna i Olrogs visor".

Ett extra bidrag på 4 000 kronor delades också ut till Folklarm, en folkmusikgrupp med högstadieelever från Nyköpings musikskola. De får bidraget för att de "i egna arrangemang vävt in Olrogs melodier i folkviseton och framfört dessa med ungdomlig nyfikenhet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista