Advokaten Hans Sundberg hoppas att den som misshandlar sin partner grovt får hårdare straff med den nya lagen. Bilden är arrangerad.
SÖRMLAND

Jurister välkomnar straffskärpning

Det är rätt att döma ut hårdare straff till dem som begår riktigt brutal misshandel. Det tycker de advokater, åklagare och poliser i Sörmland som Sveriges Radio Sörmland talat med. Idag kom justitieminister Beatrice Ask med förslaget att införa ett nytt brott, "synnerligen grov misshandel", som ska ge minst fyra års fängelse.

Kommissarien Mats Larsson vid Eskilstunapolisen, som jobbar med frågor som rör personsäkerhet och brottsoffer, tycker att dagens lag kan användas hårdare.

– Egentligen borde det vara onödigt att skapa en ny brottsrubricering. Problemet är att man inte använt straffskalan för grov misshandel som man borde ha gjort, säger Mats Larsson.

Om det nya brottet "synnerligen grov misshandel" införs får man ändå problem med var gränsen ska dras, tycker Mats Larsson. Men han tror att det kan fungera om lagstiftarna pekar ut till exempel misshandel av äldre som synnerligen grov.

Den lagrådsremiss som regeringen lämnar syftar till att höja straffen för allvarliga våldsbrott och grovt vållande till annans död och att skärpa straffen vid återfall i brott.

Straffskalan för grov misshandel, som är fängelse i lägst ett år och högst tio år, delas upp. För misshandelsbrott som är att anse som synnerligen grovt döms till fängelse i lägst fyra och högst tio år. För annan grov misshandel döms till fängelse i lägst ett och högst sex år.

Advokaten Hans Sundberg är positiv till lagförslagen.

– Det som är bra i det här är att man kan komma åt synnerligen allvarliga former av misshandel mot handikappade, äldre människor och förståndshandikappade. Och kanske även den typen av grov misshandel som kan ske inom hemmets fyra väggar, säger han.

Borde man inte tillämpa den lag som redan finns?

– Jo, det kan man tycka. Men eftersom praxis är som den är idag så blir det här en signal till domstolarna att se allvarligare på den här typen av misshandel, säger Hans Sundberg.

Chefsåklagare Ulf Stålhane håller med.

– Jag tror det kan finnas fördelar med att införa den här typen av skärpning, säger han.

Den nya skärpta lagen föreslås börja gälla 1 juli.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".