Ett antal människor har lurats av bedragare.
SÖRMLAND

Sörmlänningar lurade på miljoner

Flera Eskilstunabor och Strängnäsbor krävs på miljontals kronor från finansbolag efter att ha blivit lurade av bedragare. De har lurats att skriva på lånehandlingar för bland annat båtar. Men några båtar har i själva verket aldrig funnits och nu krävs de på lånen.

De drabbade lurades att skriva på köpekontrakten för båtarna och bilarna och stå som låntagare. I utbyte mot sina namnunderskrifter fick de en summa pengar eller utlovades pengar. Några fick mellan 10 och 20 000 kronor för att skriva på kontraktet. Bedragarna sade att de verkliga köparna skulle ta över efter en period, men att de inte var kreditvärdiga för tillfället.

Bedragarna sålde sedan skulderna till olika finansbolag. De tjänade ihop omkring 16 miljoner kronor genom att sälja skulderna på det här sättet. Finansbolagen kräver nu de drabbade på pengarna. Många krävs på hundratusentals kronor, i ett fall handlar det om omkring 900 000 kronor, enligt polisen i Gävleborg.

De misstänkta bedragarna, varav en är från Sörmland, står åtalade vid Gävle tingsrätt för ett 40-tal fall av grova bedrägerier.

Majoriteten av de drabbade bor i Eskilstuna och Strängnäs, men det finns också drabbade i Skåne och Norrland. Anders Samuelsson, chef för ekobrottsgruppen på polisen i Gävleborg, säger att många av dem kommer drabbas hårt när de nu krävs på lånen från finansbolagen.

– De har blivit förda bakom ljuset. Men samtidigt har man varit lite blåögd också, säger Anders Samuelsson till Sveriges Radio Sörmland.

De drabbade riskerar att tvingas betala igen lånen själva, även om de misstänkta fälls. Om bedragarna inte har några pengar kan de inte krävas på något och då går skulden över till de drabbade.

– Om de misstänkta har pengar tas de pengarna. Men de kommer väl inte ha så mycket pengar i slutändan så det kommer ju bli problem, säger Anders Samuelsson.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".