NYKÖPING

Fler anmäler partnervåld

Allt fler kvinnor anmäler att de blir utsatta för våld av sin partner. Anmälningarna har ökat i hela landet och det är något som märks också i Nyköping. Och nu krävs det mer resurser för att ta hand om alla som behöver hjälp, enligt Annelie Welander, kvinnofridssamordnare i Nyköping.

– I och med att vi har blivit bättre på att synliggöra de här kvinnorna blir det ett väldigt stort antal som vi aldrig sett tidigare, säger Annelie Welander.

Sedan ett år tillbaka finns en särskild avdelning hos Sörmlandspolisen som arbetar med familjevåld. Enligt Leif Lindqvist, som är chef för familjevåldsroteln i den södra delen av länet, är tillkomsten av familjevåldsroteln en orsak till det ökade antalet anmälningar. Polis och socialtjänst har helt enkelt blivit bättre på att uppmärksamma våldet, menar han.

– I arbetet ingår att förbättra de här samverkansåtgärderna, bland annat kontakt med socialtjänsten, säger han.

Hos socialtjänsten i Nyköping förra året var närmare 80 kvinnor aktuella hos socialtjänsten i Nyköping och mer än 100 barn som berörs och kan ha bevittnat våldet. Om det finns barn i relationen är polisen skyldig att skicka en anmälan om våld till socialtjänsten.

– Är det inte barn med i bilden handlar det om litegrann om frivillighet - man ställer frågan om man kan skicka vidare det här till soc, vill du att socialtjänsten ska kontakta dig? Säger man nej då är det inte alltid det blir skickat. Men jag skulle säga att i nio av tio fall skickar vi en kopia till socialtjänsten, säger Leif Lindkivst.

Det här är ett prioriterat område hos polisen, enligt Leif Lindqvist. Han säger att polisen försöker göra så mycket som möjligt så snabbt det går efter att anmälan kommit in.

– Blir det liggande är det lätt att folk inte vill stå för sina uppgifter, man glömmer bort. Man tappar mycket då, säger han.

Efter att anmälan kommit in till socialtjänsten blir kvinnorna erbjudna stöd. Men det saknas resurser för att följa upp vad som händer med kvinnorna, enligt kvinnofridssamordnaren Annelie Welander.

– Vi behöver kunna följa upp deh är kvinnorna och barnen, följa dem över en längre tid och vara säkra på att de faktiskt mår bra och kan fortsätta sitt liv, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista