Alla länets tre sjukhus var inblandade i vården av kvinnan.
SÖRMLAND

Kvinna dog efter fotoperation

En äldre kvinna som opererades i foten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm fick blodförgiftning efter operationen och dog. Nu har landstinget gjort en anmälan enligt Lex Maria för låta Socialstyrelsen utreda vad som kan ha gått fel.

Alla tre sjukhus i länet var inblandade i vården av kvinnan, som dog i slutet av förra sommaren.

– Det är en komplicerad vårdkedja och då är det hela processen vi tittar på, men som vi också tycker att man ska anmäla enligt författningen, säger Peter Augustinsson, chefsläkare på Mälarsjukhuset.

Kvinnan, som var hjärtsjuk, blev opererad i foten på Kullbergska sjukhuset förra våren. Hon fick en infektion i såret och vårdpersonalen skrev ut antibiotika.

Hon skulle sedan bli kallad till ett återbesök vid en vårdcentral, men något sådant besök ägde aldrig rum.

Kvinnan blev sämre och både foten och underbenet svullnade upp. Under sommaren lades hon återigen in på sjukhus för vård.

I augusti upptäckte vårdpersonalen att kvinnan hade fått blodförgiftning. I samband med det fick hon också tarminflammation och personalen beslutade att föra över kvinnan till Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning.

Men det fanns ingen ledig plats på intensiven på Mälarsjukhuset. Kvinnan fick istället överföras till Nyköpings lasarett.

– Patienten var ju svårt sjuk och då kan man inte transportera direkt, säger Peter Augustinsson.

Behandlingen av kvinnan blev fördröjd.

– Och om det haft någon betydelse eller inte är också något man ska titta på, säger Peter Augustinsson.

Strax efter ankomsten till Nyköpings lasarett dog kvinnan av hjärtstopp.

Peter Augustinsson påpekar att kvinnan var hjärtsjuk redan innan, men landstinget har ändå gjort en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria för att utreda om något fel har begåtts.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".