Bryngelstorps Moa Rudsäter och Joakim Birgegård säkrade en plats i länsfinalen i Vi i femman. Foto: Jonas Carnesten

Bryngelstorp i länsfinal

Bryngelstorpskolan klass 5A från Nyköping tog den första finalplatsen i årets Vi i femmantävling. I första semifinalen på tisdagskvällen besegrade Nyköpingslaget Högsjö skola klass 5 med 19-12.

Bryngelstorp kopplade greppet redan från start med att vara snabbast med knapptryckningarna på den första omgången så kallade snabbfrågor, där de ordnade en 4-1-ledning. Litet oturligt för Högsjö, som kunde flera av svaren men inte riktigt fick till det med att trycka snabbt.

Moa Rudsäter och Joakim Birgegård i Bryngelstorp drygade ut på första omgången A- & B-frågor, men Högsjö hängde på fram till nästa omgång av just snabbfrågorna. Där gjorde Moa och Joakim ett andra ryck fram till pausen. Den ledning som Bryngelstorp kapat åt sig behöll de sedan och tävlingen var i praktiken avgjord redan före den så kallade stegen, där det gäller att välja svårighetsgrad. Den här gången var stegen riktigt svår för många, men båda lagen kunde svaret; att Venus är planet nummer två i ordningen räknat från solen. Högsjö valde här högre svårighetsgrad och klarade fyra poäng och hyfsade därmed sina siffror. Redan klara segrarna Bryngelstorp valde en 3:a.

Slutsresultat 19-12 till Bryngelstorp betyder att Nyköpingslaget tävlar igen nästa tisdag, den 9 februari. Då i länsfinal. I den andra semifinalen nu på torsdag avgörs om det blir Floda friskola klass 5 eller Bettna skola klass 5 som får möta Bryngelstorp i länsfinalen. Segrarna där går vidare till regionfinal som sänds från Radiohuset i Stockholm redan den 11 februari.

Där möts segrande lag från Sörmland, Stockholm och Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".