En ny hemsida ska ge all information om vindkraftsärenden.
SÖRMLAND

Ny hemsida med allt om vindkraft

Det ska bli lättare att förstå villkoren för att bygga nya vindkraftverk. Igår lanserades en gemensam webbplats för privatpersoner, företag och andra som är intresserade av tillstånd för vindkraft, eller hur man överklagar.

– Vi har haft en ganska kraftig utveckling av vindkraften Sverige de senaste åren. Då finns det mycket behov att veta inte bara för dem som bygger utan också de som är berörda på något sätt att veta hur det går till, när kan jag göra min röst hörd, säger Projektledaren för satsningen på Energimyndigheten Jörg Neubauer.

Det är alltså inte bara den som vill bygga vindkraftverk, men också den som helst vill slippa att de byggs inpå knuten som kan ha nytta av hemsidan.

Tidigare fick man höra av sig till många olika ställen för att få informationen, men nu jobbar runt 20 olika myndigheter ihop med alla möjliga frågor om att bygga vindkraft.

Några som generellt är positiva till vindkraft är Naturskyddsföreningen, men de överklagar ibland placeringen av kraftverken om de stör fågellivet eller försämrar naturvärdet.

Ulrika Lernefalk i Naturskyddsföreningen Katrineholm tycker det låter bra att samla allt om vindkraften på ett ställe.

– Det är väl alltid bra om man kan samla kunskap för det är ofta svårt att hitta så det är bra, säger hon.

Projektledaren på Energimyndigheten, Jörg Neubauer, säger att det så vitt han vet är en ovanlig satsning.

Ett stort vindkraftsland som Spanien har till exempel inget motsvarande. I England finns det däremot och där kan man ansöka om bygglov för vindkraftverket direkt på hemsidan.

Den servicen kommer inte att finnas på den svenska sidan, till att börja med.

– Sidan löser ju inte själva processen utan det är fortfarande myndigheterna, som hanterar en konkret ansökan, säger Jörg Neubauer.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".