Kimo vid Träffpunkten för hemlösa.
Nyköping

Svår vinter för hemlösa Kimo

Den kalla och snörika vintern slår hårt mot de hemlösa i bland annat Nyköping. Men nu ska kommunen för första gången anta en strategi mot hemlösheten. Kimo i Nyköping har varit hemlös i mer än tio år och tycker att hundar blir bättre behandlade än han blir.

– Det finns trappuppgångar, källare, husvagn eller ute om det är så, säger Kimo.

Vad är det västa med att vara helt hemlös?

– Det finns mycket, men det värsta är nog att inte kunna krypa ner i en säng. Jag vet inte alls från dag till dag och det kan bli precis vad som helst.

Kimo har missbrukat alkohol, hasch och amfetamin sen sena tonåren. Nu är han 43 och ser sliten ut. Han säger att han tar det lugnare med drogerna nu, att åldern och orken tagit ut sin rätt. Som hemlös händer det att han söker sig till kommunens härbärge för natten, men kommer han senare än 22 blir det problem.

– Då kommer jag inte in, säger han.

Då kan det vara hur kallt som helst ute?

– Ja, det spelar ingen roll. Då får jag ta en trappuppgång eller en källare.

Kimo har flera gånger varit på behandlingshem för sitt missbruk. Nu vill han ha en bostad och ett jobb. Men socialtjänsten tycker att han är motsträvig och för Kimo blir livet ännu tuffare.

– De drar ju ner en på kattmatsnorm, som vi kallar det för, 1600 kronor i månaden. Då får man jobba extra som pantletare för att kunna klara sig.

Enligt den rapport som socialtjänsten i Nyköping lägger fram idag finns det 200 hemlösa i Nyköping, varav fem akut bostadslösa, som Kimo. Men enligt Kenneht Markstöm, som engagerat sig i de hemlösa, så är de betydligt fler.

– I den akuta situationen när det gäller de som ligger ute, skulle jag tippa att det är 10-15 stycken, säger Kenneht Markström. Man bryr sig inte. Det ger inga politiska poäng att satsa pengar på hemlösa missbrukare. Det är ju helt omöjligt att kunna klara sig på 1600 kronor i månaden för en vuxen person utan bostad. Det räcker till kattmat i bästa fall.

– Till och med hundar blir bättre behandlade än vad jag blir, det är väl vad jag har att säga, säger Kimo.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".