Sörmland

"Alla kommer ha full insyn"

Landstinget skärper rutinerna kring tillsättning och arvodering av landstingsråden av de politiker som får betalt för sina uppdrag. Tidigare har det kritiserats att partierna själva fördelat tjänsterna mellan sig och rapporterat till lönekontoret vilka som ska ha vilken tjänst.

Nu ska alla sådana beslut tas i fullmäktige säger Jörgen Danielsson, socialdemokratiskt landstingsråd.

- Det kommer inte skapa en misstro hos medborgarna eller hos media till hur vi hanterar arvoden och tillsättningar av politiker. Alla kommer ha full insyn och veta exakt vad vi gör, säger han.

I flera omgångar har kritiska uppgifter i lokala medier pekat på brister i reglerna för vilka politiker som avlönas av landstinget i Sörmland.

För att få ordning på det ska nästa fullmäktigemöte bestämma om tydligare villkor, och att fullmäktige alltid ska godkänna vilka som får arvoden för sitt politiska arbete. Från och med idag finns en lista på landstingets hemsida över vilka de är.

Landstingsjuristen Per Blomberg, som bland annat ser till att organisationen följer de regler som finns, tycker det blir tydligare nu, men såg inga större problem med hur det var tidigare heller.

- Det fungerade ändå under många år. Det kanske inte formellt var helt okej, men nu är det okej, säger Per Blomberg.

Landstingsdirektör Karin Welin säger att deras administrativa chef hädanefter ska jobba ihop med politikerna som bestämmer om arvoden, för att det ska bli formellt korrekt.

- Det är ingen som har skott sig på vare sig landstingets eller någon annans bekostnad, utan allt har gjorts i syfte att göra så bra som möjligt för landstinget att sköta sitt uppdrag. Men det har formellt sett inte varit helt korrekt och det är det vi ska rätta till och se till at sköts korrekt från och med nu, säger hon.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".