När Träffpunkten har stängt har hemlösa ingenstans att ta vägen.
Nyköping

Hemlösa får vänta ute i kylan

Hemlösa i Nyköping får vänta i flera timmar på att härbärget ska öppna, efter att affärerna stängt för kvällen och det inte längre finns någonstans att värma sig. Härbärget öppnar inte förrän klockan nio på kvällen.

Det  är alldeles för sent, tycker Monika Ungermann, föreståndare för Träffpunkten, där många hemlösa vistas på dagarna.

– Vintertid skulle de gärna se att det öppnade tidigare så de slipper gå ute så länge, för det är ju då de letar rätt på ett annat ställe och vara på, säger Monika Ungermann.

Få hemlösa väljer att sova på härbärget i Nyköping. Senaste halvåret har det bara varit en person där varannan natt, i genomsnitt. Samtidigt finns det så pass många hemlösa i Nyköping, att det skulle kunna vara fullbelagt varje natt.

Enligt kommunens egna beräkningar finns det omkring sex personer som är akut hemlösa i Nyköping, enligt Monika Ungermann på Träffpunkten är de dubbelt så många. Men oavsett så fylls inte de sex platserna på härbärget.

På Träffpunkten, där Monika Ungermann är föreståndare mäktar man idag bara med att ha öppet till tvåtiden på eftermiddagen. Träffpunkten finansieras inte av kommunen, utan drivs helt av frivilliga krafter.

Och när Träffpunkten stänger går många hemlösa och värmer sig i gallerian tills den stänger vid sextiden. Sen tar det tre timmar innan härbärget öppnar. När klockan väl blir nio på kvällen och kommunens härbärge öppnar, ja då har många hemlösa redan hittat en nödlösning för var dom ska sova, enligt Monika Ungermann.

– De som är hemlösa och bostadslösa går ju in i garage och bor där. Det kan man ju tänka sig själv om det är snöstorm och 20 grader kallt, klart man letar reda på någonstans att vara. Och då går man inte därifrån och går till härbärget till klockan nio på kvällen, säger hon.

Göran Hagberg, som är ordförande för social- och arbetsmarknadsnämnden i Nyköping, säger att det inte finns några planer just nu på att ändra härbärgets öppettider.

– Vi kan inte ha ett ställe för att fördriva tid, det är inte vårat uppdrag, säger han.

Göran Hagberg menar också att de inte har ansvar för vuxna människor och vad invånarna gör mellan 18 och 21 på kvällarna.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".