STATTBRANDEN

Statträttegången inledd på nytt

Idag inleddes rättegången om branden på hotell Statt i Eskilstuna för andra gången.
Bilder från utredningen fick stort utrymme när åklagare Ulf Stålhane presenterade bevisningen mot den misstänkte 30-åringen.
 

I höstas fälldes den 30-årige mannen av Eskilstuna tingsrätt för grov mordbrand, men domen underkändes av hovrätten på grund av att tingsrätten inte gjort tillräckligt för att förhöra de tre nyckelvittnen som är i Turkiet. Nu har både försvar och åklagare fått ställa frågor till männen och rättegången tas om på nytt inför ny domare och nya nämndemän.

Det var tidigt på morgonen den 25 februari som branden på Hotell Satt anlades. På hotellet bodde över hundra personer och fyra fördes till sjukhus på grund av lindriga rökskador. I branden förstördes värden för ungefär 200 miljoner kronor.

Åklagarens starkaste bevisning mot den misstänkte 30-åringen består av DNA och bilder från övervakningskameror på och utanför Hotell Statt.

De vita kläder, som hittats slängda i soptunnor längs den troliga flyktvägen, bär spår av den 30-årige mannens DNA. Kläderna anses vara desamma, som den vitklädde mannen bar och som fångats på övervakningskameror när han flydde från hotellet strax efter att branden hade anlagts.

Chefsåklagare Ulf Stålhane visade idag fler fotografier än vid den tidigare rättegången på de klädfynd som gjorts och jämfört dem med filmsekvenser från övervakningskameror som visar bilder på den misstänkte gärningsmannen, allt för att stärka sina påståenden om att det skulle vara samma person och samma kläder.

30-åringen har erkänt att han var på hotell Statt under kvällen före branden, vilket också fångats på övervakningskameror.

30åringen förnekar brott.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".