Nyköping

Storgräl mellan Ryanair och Skavsta

Det irländska flygbolaget Ryanair har enligt TT hamnat i bråk med Skavsta flygplats sedan två försenade flygplan omdirigerats till Arlanda. Omdirigeringen innebär merkostnader för Ryanair, och flygbolaget utesluter inte att det kan komma att vidta åtgärder.

I onsdags kväll vägrades ett femton minuter sent Ryanairplan som kom från Malta att landa på Skavsta flygplats. I torsdags var det ett något försenat plan från Bryssel som inte fick inte landningstillstånd. 

Omdirigeringen har inneburit merkostnader för flygbolaget dels för att transportera resenärerna från Arlanda till Skavsta och dels för att flygplanet blev kvar på Arlanda över natten. Ännu har Ryanair inte begärt skadestånd för det inträffade.

– Men det innebär inte att åtgärder inte kommer att vidtas i framtiden, säger Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara. 

Enligt Ryanair så finns ett avtal mellan flygbolaget och Skavsta flygplats som stadgar att flygplatsen ska vara öppen även om planen blir försenade. 

Skavstas flygplatschef, Dot Gade Kulovuori,  gör klart att hon inte anser att det handlar om något avtalsbrott.

-Landningar ska inte ske efter 23:30 på Skavsta. Vi har ingen räddningsservice här efter 23:30. Det är allt jag tänker säga i frågan, säger Dot Gade Kulovuori till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".